Kitap Okuma Etkinliği

1 Nisan 2021 Perşembe Akşam 20:30 ile 21:00 arası öğrencilerimiz  ve velilerimizle kitap okuma etkinliği yapılacaktır. Kitap Okuma Ailede Başlar sloganımızla tüm öğrenci ve velilerimizi yapılacak bu etkinliğie davet ediyoruz.  Aşağıdaki yazıyı sonuna kadar okuyunuz.


KİTAP OKUMANIN ZEKAYA VE GELİŞİME ETKİSİ

KİTAP OKUMAK NİÇİN ÖNEMLİDİR?

Kitap okumak, bireylerin gelişiminde büyük bir etkiye sahiptir. Kitap okumanın; insanların düşünce yapısını, hayal gücünü geliştirmek, sözcük dağarcığını geliştirmek, insana çeşitli tecrübeler ve birikimler kazandırmak gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Herhangi bir konuda fikir sahibi olmak isteyen bireyin öncelikle o konuda "bilgi" sahibi olması gerekmektedir. Bir konuda bilgi sahibi olabilmek ise, o konuyu araştırarak, okuyarak mümkün olmaktadır. Bulunduğumuz çağ içerisinde toplumlar, sahip oldukları bilgi birikiminin %60'ını kitaplar sayesinde edinmektedir. Geri kalan bilgi ise tecrübeler ile öğrenilir. Gelişmemiş toplumlarda ise kitap okumak yerine vakitlerini faydasız işlerle geçirmek yaygındır.

Kitap Okumanın Zihne ve Beyne Etkisi

  • Kitap okumak, beynimizde bulunan sinir sistemlerini devreye sokarak, onları harekete geçirmektedir. Dışarıdan gelen her bilgi beynimizde bir tepkiye ve sinir hücrelerinde yeni bir bağ oluşumuna neden olur.
  • Yapılan araştırmalara göre sık sık kitap okuyan kişilerde ise yaşlılığa bağlı olarak görülen fonksiyon kaybı en az şekildedir.
  • Kitap okurken birçok kişi ve yer tanışırız. Bu sayede beyinde yer alan sinapslar güçlenir ve özellikle kısa süreli belleğin daha çok gelişmesi sağlanır.
  • Yapılan araştırmalarda, yüksek sesle kitap okumanın psikolojik sorunlara da olumlu yönde etki ettiği ortaya çıkmıştır.
  • Son zamanlarda bütün insanlar stresten şikayet etmektedir. Kitap okumak stresi %68 oranında azaltmaktadır.
  • Yaşlı bireylerin, sık sık kitap okuması Alzheimer riskini büyük bir oranda azaltmaktadır. Kitap okuyan bireylerde, diğer bireylere göre Alzheimer görülme riski 2,5 kat daha azdır. Bu da ciddi bir orandır.
  • Çoğu insanın uyku sorunu bulunmaktadır. İnsanlar, yatmadan önce kitap okudukları takdirde beyin bu duruma alışır ve her kitap okumadan sonra uykuya geçmek kolay olur.
  • Kitap okuma alışkanlığı insanların hayata dair becerilerini artırmaktadır. Bir sorunla karşılaşan ve kitap okuma sayesinde bilgi sahibi olan bireylerin çözüm üretmeleri kitap okumayan bireylere göre daha kolaydır.
  • Okuma alışkanlığı kazanmış çocuklar, karmaşık problemlerde diğer çocuklara göre daha başarılı sonuçlar ve bulgular elde etmektedirler.
  • Eğitim hayatına atılmadan önce kitapla haşır neşir olan çocuklar, eğitim-öğretim hayatlarında zorluk çekmemektedirler.
  • Her insanın bu hayatta bir amacı bulunmalıdır. Birey, bu amaca yönelik bir kitap okuduğu takdirde hedefini başarma oranı daha da artmaktadır. Hedeflere ulaşmanın yolu kitap okumaktan geçmektedir.

Kitap Okuma Alışkanlığının Sınavlara Etkisi

Ülkemizde birçok seviye belirleme sınavı yapılmaktadır. Bu sınavların hemen hemen hepsinde de Türkçe soruları sorulmaktadır. Bu soruların büyük bir oranını da paragraf soruları oluşturmaktadır. Kitap okuyan kişiler ise bu paragraf sorularına kolayca çözüm bulabilmektedirler.

Bunun yanında çok kitap okumak sınav süresince harcanan vakti en aza indirmektedir. Sınava giren öğrenci, kitap okuma alışkanlığına sahip ise soruları oldukça hızlı okuyacak ve kolayca cevap verecektir. Yapılan araştırmalarda kitap okumanın eğitimde başarıyı %35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştır.

Beynimizi Kitap Okuyarak Besleriz

Kitap okuma alışkanlığı bulunan bireyler genel olarak konuları kolay bir şekilde anlama ve kavrama becerisine sahip olmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı, bireyin düşünme becerisini arttırır. Birey, vücudunu geliştirmek için nasıl sağlıklı yiyecek ve içeceklere ihtiyaç duyuyorsa, beynimiz de sağlıklı bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Bu sağlıklı bilgiler neticesinde beyin gelişimini sürdürmektedir. Beyin gelişiminin sağlıklı bir şekilde olabilmesi için de kitap okumak gerekmektedir.

Kitap Okumak Hafızayı Güçlendirir

Günümüz toplumunda çocuklar vakitlerini daha çok bilgisayar, telefon, tablet vs. elektronik ürünler ile geçirmektedirler. Bu aletler çocukların psikolojisini bozduğu gibi belleğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun yerine çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılırsa hem psikolojik hem de zihinsel açıdan olumlu sonuçlar elde edilebilir. Kitap okuyan çocuğun hayal gücü ve belleği gelişir.

Çocuğunuzu Kitapla Ödüllendirin

Günümüzde anne ve babalar çocuklarını genel olarak yiyecek veya oyuncak ile ödüllendirmektedirler. Toplumumuzda hediye olarak kitap almak yaygınlaşmamıştır. Oysa ebeveynler çocuklarına oyuncak yerine kitap alsalar, akşamları evde kitap okuma saatleri düzenleseler, kütüphane ziyaretleri yapsalar... Çocuğun gelişiminde olağanüstü önemli adımlar atmış olurlar.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 8  kişi beğendi